torstaina, toukokuuta 18, 2006

Keittiön ikkunasta

Pakkohan tuohon Rantaruottalaisen haasteeseen oli vastata. On maisema meillä vajaassa vuodessa muuttunut. Syksyllä oli upeat maisemat sataman yli Jyväsjärvelle, vaan pytinkiä nousee kuin sieniä sateella Lutakon niemeen. Tuossa parin kolmen kuunkierron kuluttua onkin sitten maisemat toisenlaiset. Omiemme joukkoon olemme menossa Hovilantielle.

Kuva nyt on melko mitäänsanomaton, mutta pitää sisällään kuitenkin enemmän kuin ihminen äkkiseltään luulisi. 35 mm polttovälillä kuvattu kuusitoista ruutua, jotka sitten on yhdistelty. Itseasiassa kuva koostuu kahdeksasta ruudusta, kaksi neljän kuvan riviä. Nämä on kuvattu kuitenkin tuplana, jotta on saatu sävyt sekä ulos, että sisälle. Ensin on valotettu vaaleitten sävyjen saamiseksi ja sitten varjojen. Nämä on sitten yhdistetty. Näin on pakko tehdä, sillä kontrasti vaalean ja tumman välillä on niin suuri, ettei tuo kenno pysty sitä yhdellä valotuksella toistamaan.

KingPanoa tuossa itse asiassa testailin eli etsiskelin optiikkani Nodal Pointia (mitähän se on suomeksi?). Ihan en ole vielä tuolle 35 mm polttovälille sitä saanut
kohdalleen, hieman parallaksia löytyi kuvasta yhdisteltynä. Vaan eiköhän se etsimällä löydy. Tälläistä kuvaa ei muuten ilman tuota panoraamapäätä pysty kuvaamaan, ei käsivaralta, ei edes jalustan kanssa.

Monesti asia meillä fotareilla on niin, ettei kukaan edes tajua, mitä kaikkea sille kuvalle on joutunut tekemään ja kauanko sen värkkäämisen on tuhrattu aikaa. On ne pokkariräpsyt sitten asia erikseen.

6 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

4:09 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

...hyvin toimittu...rupesit sitten oikein "taiteileen"...

6:09 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Vai pokkariräpsyjä....jassåå, niin, sellaisia viljellään huonoilla kuvablogeilla ; -{

Nodal point, käytännössä se kai on sama kuin ns. kuvan pakopiste?

8:07 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Onneksi blogini ei ole kuvablogi, sillä silloin se olisi huono, koska siellä on paljon noita räpsyjä - ei tosin pokkarisellaisia, koska annoin oman rakkaan pokkarini pojalleni joululahjaksi.

Nodal point - nodaalipiste.
En ole törmännyt parempaan suomennokseen, enkä suomenkieliseen tyhjentävään selitykseen. Olisiko optinen keskipiste? Missään nimessä se ei ole kuvan pakopiste. Se on se piste, joka löytyy objektiivin sisältä, jonka ympäri panoraamaa tehdessä on koko systeemin kierryttävä (kamera ja obiska, jotta vältyttäisiin parallaksipoikkeamasta.
Parallaksinvirheen voit todeta esimerkiksi suoristamalla käsivartesi ja nostamalla peukalon pystyyn. Sulje sitten oikea silmä ja tarkastele näkymää ja etenkin taustan ja peukalon suhdetta. Sitten vaihdat silmää, niin huomaat eron. Jos panoraamaa tehdessä tuollaisia eroja on kuvien osasissa, niin ne on mahdoton yhdistää. Pyörimällä tuon nodaalipisteen ympärillä nuo virhet poistuvat. Maisemakuvissa, joissa ei ole lähellä olevaa etualaa, tuo virhe on niin pieni, ettei sillä ole merkitystä.

8:52 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Sen vielä lisäisin, että tuo peukaloesimerkki on aika selventävä, mistä on kyse, kun parallaksista puhutaan. Vaan kyllähän tuo JE:lle, vanhalle mestarille tuttu on, mutta jospa nyt joku muukin tuosta saisi pääkoppaansa jonkun aatoksen valon. Silti tuo nodaalipiste ei sano kellekään asiaan vihkiytymättömälle yhtikäs mtään.

9:03 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Niin, se vielä piti lisäämäni, että kyllä noita pokkariräpsyblogejakin on nähty ihan kunnollisia. Joku JE varsinkin on tunnettu korkeasta tasostaan. Ei lipsu miehellä kuin suksi.

9:09 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle