tiistaina, huhtikuuta 25, 2006

Kevät on, ja kohta kesäTulipa käytyä Hämeessä. Joskus lapsena olen Hämeenkyrössä ollut, muistan siitä reissusta vain, että isosta lattialla olevasta kirstusta kaivettiin kovaa leipää. Komeat olivat maisemat, olinhan suomalaisessa kulttuurimaisemassa (niistä virallisista yhdessä), Taatan kotikunnilla. Miten käy tällekin kansallisaarteelle? Tuleeko yksityinen asfalttitie keskelle perintöpeltoa valopylväineen? Projektia olin siellä käynnistämässä (en kuitenkaan tuota pellonraiskausprojektia); kirjailijan houkuttelin mukaan, innostui. Eiköhän me saada jotain aikaiseksikin, toisin kuin entinen pari, Sakari Pälsi ja Sillanpää. Pälsi kuvasi, Frans Eemil pönäkkänä mukana seuramiehenä ja neuvonantajana. Pirssikyydillä mentiin. Otava oli maksanut kirjasta ennakot ja odotteli tuloksia. Kuvat tulivat, teksti ei. No, sattuuhan sitä. Nobel tuli kuitenkin sitten myöhemmin (ei sille Pälsille toim.huom.), vaan ei tästä projektista. Kirjaa emme vielä kirjailijan kanssa suunnittele, emmekä Nobelia odottele, mutta kunnon työtä sentään ajattelimme tehdä.

Hiljaisuus pani miehen hiljaiseksi. Ei sitä muistakaan ihminen, millaista on ympärillä vellova äänettömyys. Mökillä Saimaan rannalla kokee kesällä samaa. Innolla odotan Hämeeseen uutta vierailua hiirenkorvien aikaan. Jospa sitten voisi jo iltaterassilla nautiskella Panun vieraanvaraisuudesta - ja kesäyöstä.

Vaan tulee se kevät ja kesä kohta meillekin. Suomen Tivoli rakentelee maailmanpyörää ikkunan alle. Emäntä masentuu etukäteen tivolin melusta, minulle se on mieluista elämän sykettä. Kaksi viikkoa kestää. Ikkunoitten äänieristys on hyvä, siis nou hätä.

Pölyä. Pölyä ja pölyä. Kaupunki pölyää. Etenkin se pölyää, kun Messukeskuksen pölynputsaaja jättää polynimuriautonsa säiliön kattoluukun auki, jolloin se hienoin silmiin ja sisuksiin tunkeutuva aine pursuaa ulkoilmaan kuin savu entisajan höyryveturista. Mitähän sanoisi sillekin kadunlakaisutyöntekijälle emäntä kotona, jos samalla tavalla imuroisi ilman pölypussia?

Näin se maisema muuttuu. Pari kuvaa taas laitan asuntomme ikkunan läpi kuvattuna.

Hyvää kevättä!

3 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Hei Kapa.
Ihmettelen tuollaista pölyä aikana, jolloin ainakin täällä meilläpäin katusweeperit käyttävät vettä pölyä sitoakseen. Aikaisempina vuosina pikkukaupungin keskustassa pöly/hiekka on narskunut hampaissa ja lentänyt silmiin, mutta ei(toivottavasti) enää. Nyt kun on nuo paremmat laitteet.

Tuollainen pölyttely olisi valituksen paikka.

10:33 ap.  
Blogger Kapa sanoo:

Näinpä. Laitoin ISS:lle palautetta kuvien kera. Saas nähdä, tuleeko vastausta. Ei luulisi täällä Jykylässä vesi niin kortilla olevan.

11:33 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Lutakon asukasyhdistyksellä on myös omat sivut ja keskustelupalsta. Sinne voisi "kakkavalitukset" osoittaa.
Rantaraitin vuosittainen siivouspäivä tulossa myös. Eiköhän lähdetä! Mennään ainakin vahtimaan, montako puudelin kakattajaa on kakkoja keräämässä... Me, kakkapoliisit.

11:22 ap.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle