maanantaina, syyskuuta 01, 2008

Kuvattiin sitä ennenkin
Minkä suuren luontokuvaajan onkaan Maailma menettänyt? Tai sitten...

Braunin nuija ja happoakku roikkumassa. Exakta Varex ll a, ja Enna 300/4,5 ja palkeen päässä jotakin, jota en nyt muista. Innokas olin.

Hepokatitkin olivat silloin mustavalkoisia.

kapa

7 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Varsinainen kroisos... mulla oli Exa II kun Exacta oli kallis provehje. Linssinä 50 mm Domiplan;)
Seuraava kamera olikin musta M3 joka maksoi ainakin puolen vuoden bruttopalkan ellei enemmän.
JE, Makholma.

7:26 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Joo, kroisospa hyvinkin. Runko ja normaali tuli hankittua ensimmäisillä kesäduunipalkoilla, lähettinä Imatran rautatehtaalla. Taisi isäukko pitkin hampain laittaa hieman lisuketta.
Seuraavana kesänä sitten palje ja loitto. Ennan 300 millinen sitten Saksasta kesätyörahoilla tuliaisina.

kapa

9:25 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Niin, piti sanomani vielä, että tuo Braunin nuija, tosi pro-vehje, oli Imatran yhteislyseon kamerakerhon omaisuutta. Ei sitä kukaan muu silloin käyttänyt, joten kesät sain pitää ihan vapaasti.

Silloin ei ollut läpimittaavia, eikä automaattisalamia, etsittiin oikea aukko, se määriteltiin jotenkin ohjeluvun ja filmin herkkyyden mukaan (olikohan niin, että 21 Dinin filmille aukko oli sama kuin salaman ohjeluku) ja sitten nuija etulinssin kohdalle. Aukko aina sama; kun loitto piteni, niin samalla salama tuli lähemmäs kohdetta ja vetämän aiheutama valon vähentyminen kompensoitui valon lisääntymisellä. Pomminvarma systeemi ja niin tarkka, että toimi diallekin.

kapa

9:37 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Silloin oli salamakuvaus vielä helppoa; ohjeluvun mukaan vain. Sitten myöhemmin tuli hienot tekniikat tekemään siitä taitolajin. Ja valotus ilman flässiä se vasta helppoa olikin. Todettiin EV-arvo ja valotettiin sen mukaan. Niin minä silti vieläkin teen kun (tosin harvemmin)
tulee valotettua hieman isompaa filkkaa. Mittarihan vaan sotkis varman konseptin.

Jalustana tuossa taitaa muuten olla alumiinipellistä prässätty Bilora. Kauhee rimpula!

JE

10:14 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Bilorahan se. Vaan ei muistaakseni hinta pyörinytkään samassa, kuin parin kuukauden ruokalasku. Rimpulahan se, vaan samaa sarjaa kuin tuo Ennan suttu. Onneksi sitä ei silloin tajunnut.

kapa

12:48 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Onpa hyvän kuvan höttiäisestä saanut nuori Kapanen.

Ihmetyttää nykyajan TTL-salamat. Pari kertaa omani (Canon EX 580 etc.) käynyt huollossa ja edelleen läimii välillä täysiä. Käry haisee nokkaan ja kuvattava näkee tähtiä vielä ylihuomennakin..

toivoo,

Petteri

7:56 ip.  
Blogger Markus Latva-aho sanoo:

Tuntuuhan näihin nykyisiinkin menevän tavalliselta ihmiseltä muutaman kuukauden palkka, onneksi ei sentään palkkikameroita tarvitse itselleen ostaa.

ps. Onnea uusimmasta näyttelystä!

11:21 ap.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle