perjantaina, marraskuuta 11, 2005

Taas se hanhi karkasi

Mitro Kontturin kromogeeninen värivedos vuodelta 2005
3 kpl Kapan Afrikkakuvaa vuodelta 2004
Aamu-unisena vilkuillessani Hesarin kulttuurisivuja tuli vastaan äkkisilmäyksellä jotenkin tutunoloinen kuva. Olisiko Afrikan kuviani joutunut yön unessa väärään paikkaan. Lavuaarille silmiä huuhtomaan ja rillit päähän. Oli aivan toisen ihmisen maisemia näyttelyarvostelussa.

Jyväskylän taiteilijaseuran vuosinäyttelyssä 2004 oli osa Afrikkasarjastani esillä. En ole niitä sen jälkeen missään julkisesti esittänytkään, aikomuksia oli kylläkin. Nyt vain on hieman vaikeampaa, ovat nuo katsojakriitikot niin kovin kärkkäitä etsimään esikuvia ja syyttelemään plagioinnista. Vaan kautta aikojen on samoja ideoita käytetty eri tahoilla peräkkäin ja päällekkäin. Ei tämä mitään uutta ole, kuten ei ole tuo softaaminenkaan. Muistellaanpa vaikka Kari Soinion upeat softit Suomen kansallismaisemista vuodelta 1997.

Keskiviikkona sitten päätimme Jkl:n taiteilijasäätiön hallituksessa Hovilantien uudesta asukkaasta. Neljä oli hakijaa ja yksi oli valittava. Tälläiset päätökset on aina ikäviä tehdä. Samoin kuin apurahapäätökset. Kaikille soisi, vaan kun ei voi. Se, että Hovilantie on kuitenkin lähinnä perheasunto ateljeetiloineen auttoi jonkin verran päätöksenteossa.

Naapuriblogissa Marja kehui saaneensa kuratointityöstä jopa suolarahoja. Saisipa joskus edes niitä.
Joulukuussa kuitenkin lähden sitä työtä tekemään ulkomaille asti, ilman palkkaa tosin, mutta ei ne asiat kehity ilman työntekoa. Itsepä olen itseni siihen soppaan laittanut. Päivärahat sentään tulee ja niillä on pärjättävä.

Meni tuo Martin päiväkin. Vieläkään en sitä hanhea saanut. Jospa sitten ensi vuonna? Tai seuraavana ...

4 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Eikö sulla palkka juokse?

11:23 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Palkka löntystelee silloin, kun teen opetustöitä (onneksi tosi harvoin, sillä en ole opettajaihminen) ja satunnaisia arkkitehtuurikuvauskeikkoja tms.
Muulloin saan onnekseni nauttia apurahaa, joka antaa perusturvan. Kuratointityötähän ei meillä perinteisesti (vertaa Marjan blogi)lasketa työksi. Sehän on vain sellaista hauskaa puuhastelua, josta varmaan pitäisi tekijän maksaa. Omaa aikaa siihen kuluu kuitenkin turkasen paljon.

10:11 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Ainahan niistä kurahommista voi kieltäytyä. Kai täältä muitakin matkustustaitoisia fotareita löytyy...

12:12 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Tottakai voi kieltäytyä. Haluan vain tuoda ilmi sen, että kuratoinrityö on myös oikeaa työtä, joista voisi saada korvaustakin. Tämä ihan yleisellä tasolla. Itseni kohdalla tiedän homman nimen ja tiedän myös, että voin siitä kieltäytyä. Ja mitä työmatkoihin tulee, niin en tiedä onko muissa ammateissa näkyvillä samanlaista kateutta ja selän takana puhetta.
Kai kuka tahansa fotari pystyy matkustamaan, ei siitä ole kyse. Vaan kuinka moni fotari tekee 15 vuotta ilmaista työtä, että saisi kateelliset kimppuunsa, kun sitten kerrankin pääsee ilmaiseksi lentämään.

12:24 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle