keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Kahdella silmälläKahdella silmällä kun ihminen katselee yhtäaikaa, niin tulee näkökenttään syvyyttä. Samaa syvyyttä saa, kun kuvaa esimerkiksi kahdella vierekkäisellä kameralla. Niitä kuvia vain sitten pitää osata katsella. Tuohon katseluun on kaksi tapaa, joko katsotaan kuvapareja ristiin, siten, että oikea silmä katsoo sitä vasenta kuvaa ja vasen taasen sitä oikeaa, toinen taas siten, että oikealla katsotaan sitä oikeaa ja vasemmalla vasenta kuvaa. Tämän ristiinkatselun pitäisi olla se helpompi tapa omaksua. Minulle tuo ei ota onnistuakseen, vaikka parisen viikkoa olen silmiäni särkyyn asti väännellyt. Tuo toinen tapa taasen luonnistuu oikein mukavasti. Siinä vaan on ongelmana se, että kuvat eivät voi olla kovin isoja tai sitten se vaatii avukseen katselulaitteen. Eri katselutavasta johtuen myös kuvaparit ovat esillä eri päin, ristiinkatsottavat kuvat siis siten, että oikeapuoleisella kameralla kuvattu vasemmalla ja vasemmalla kuvattu taasen luonnollisesti oikealla.

Kirkkopuistossa kävin katselemassa taidekoululaisten tekemiä muotokuvia tunnetuista ja tuntemattomista jyväskyläläisistä. Hauska on näyttely. Yllätyksekseni löysin sieltä tutunnäköisen naaman, oli joku valokuvaaja, joka tuossa kuvaparissa pilkottaa keskellä tyhjän planssin takana, Kapanen nimeltään. Mukava yllätys.

Tuo kuvapari nyt sitten on tehty suoraan katsottavaksi (parallel) ei ristiin. Katsokaa, saatteko keskelle kolmiulotteisen kuvan. Voi vaatia pientä harjoittelua.

P.S

Lisäsinpä tuohon toisenkin hieman vähemmän värikkään otoksen. Saatte se isommaksi klikkaamalla kuvaa. Sitä pitää katsoa sitten silleen ristiin. Toivottavasti onnistuu.

3 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Toimivia kuvia ovat! Itse katsoin molempia kuvia silmät ristissä, sillä kuvan "läpi" katsominen, ja sitä kautta kuvan hahmottaminen on vaikeampaa minulle, ainakin näin monitorin kautta katsottuna. Onkohan tällaisista kuvista tehty koskaan näyttelyjä :)

9:40 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

multa onnistuu ristiin katsominen paljon helpommin, vinkkinä onnistumiseen, laita esim. kynä katseesi väliin sillai että vasen silmä katsoo oikeanpuoleisen kuvan johonkin selvään kohteeseen ja vastaavasti oikea silmä vasempaan kuvaan samaan kohtaan, liikuta kynää edestakaisin että molemmat silmät saa saman kohdan kuvasta kynän taakse. se helpottaa silmien ristiin saamista. kun avaat molemmat silmät yhtäaikaa aljat nähdä "kolmannen" kuvan keskellä kynän kärjen takana sumeena, siitä vaan silmiä liikuttamatta koita useemman kerran tarkentaa katseesi kauemmaksi ja vola onnistuu aikas nopeesti keskimmäisen kuvan saaminen tarkaksi. ;)

9:56 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Vaan kun ei onnistu ristiin katsominen, ei sitten millään. Kaksi viikkoa olen joka päivä harjoitellut.
Tuo "läpi" katsominen taas ei tuota ollenkaan vaikeuksia. Turha on kyniä liikutella tai muutakaan, niin vain silmät lurpsahtavat väärään asentoon.
Useimmille taas tuo "läpi" (parallel) katsominen on taas aivan mahdotonta. Viimeisin neuvo on juoda Jallupullo (3-Dähden Jallua) ja kokeilla sitten.
Jospa se auttaisi?

Näyttely on tulossa Mikkelin valokuvakeskukseen toukokuun puolen välin jälkeen. Sinne vaan silmät ristissä katselemaan. Ja kirjakin pitäisi ilmestyä. Taiteilijoita toistakymmentä.

Kapa

11:10 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle