maanantaina, elokuuta 20, 2007

Sääliksi käy


Jokunen vuosi sitten kuulin eräältä taidemuseon johtajalta (jääköön tuo museo nyt mainitsematta), että ovat ostaneet digikameran, joten ei enää tarvitse käyttää valokuvaajien palveluja, vaan voivat nyt itse hoitaa kaiken. Siihen en viitsinyt vastata, ihmettelin vain itsekseni, että se digikamerako ne kuvat heille ottaa. Sekö on jotenkin parempi sitten niitä kuvia ottamaan, kuin filmiä käyttävä kamera? Eiköhän se osaaminen ole siellä kameran takana, eikä itse kamerassa, oli sitten digi eli ei. Alaa jotenkin tietävänä voisin jopa väittää, että sillä digillä on vaikeampi saada hyviä kuvia. Digi ei anna anteeksi väärää valotusta yhtä helposti kuin esimerkiksi värinegatiivi. Ihan vain yhtenä esimerkkinä.

No tämä tuli mieleeni eksyessäni Jyväskylän taidemuseon nettisivuille ja julkisten teosten esittelyyn. On näköjään se digikamera hankittu sinnekin. Sääliksi käy taiteilijareppanoita, joiden teoksia siellä esitellään. Niin ovat ala-arvoisia valokuvat, että oikein hävettää. Taitaa olla niin, että ei se digikamera niitä kuvia sittenkään tee, eikä näköjään museoammattilainenkaan (harjoittelija?). Jonkinlaista näkemystä ja välittämistä odottaisi visuaalisen alan ammattilaisilta. Valotukset päin persettä, taivas palanut puhki, värit viturallaan, horisontti kaatuilee milloin minnekin eikä kuvakulmia ole ajateltu, saatikka valaistusta. Ihan vain joitakin asioita mainitakseni.

Nyt tietysti kiehahtaa taidemuseon sisällä, että taas se valittaa se Kapanen, tekisi itse parempia. No, varmasti tekisinkin.

12 Kommenttia

Blogger antti sanoo:

Kuvista päätellen ovat kyllä ostaneet ennemminkin matkapuhelimen kuin kameran tuohon nimenomaiseen museoon.

Mutta kyllä se on niin että paras kuva on kustannustehokkaimmin hankittu kuva, ei se jossa horisontti on suorimmassa.

Vähissä on varmaankin määrarahat kaikilla, ja valkuvauskuluja voi olla vaikea saada perusteltua kun on jo kamerakännykkäkin kerran budjetoitu.

Mutta aivan oikeassa olet, sääliksi kyllä käy.

8:39 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Yhtä hyvin olisi voinut jättää kuvat pois luettelosta.Kapa on nyt valitettavan oikeassa,tässä pieniä määrärahoja on tuhlattu.

9:20 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Mitä, mitä... nettisivujen tekijäthän näitä perinteisesti kuuluu ottavan. Törkeetä mennä toisen kakusta nyysimään!

10:30 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Tuo pupumuori on aika huippu :D

11:04 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Ihanaa digi tulee ja pelastaa kalliiden valokuvaajien kurimuksesta

11:27 ap.  
Blogger Ville sanoo:

Kait noista saa kännykälläkin parempia, jos vain osaisi...

Mutta ei taida kaikki kuvat olla digiaikaan otettuja, ainakin tämän kuvan autojen mukaan väittäisin kuvan olevan 80-luvun lopulla otetun.

12:11 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Nyt on Ville nauttinut miestä väkevämpää... Siinähän on signeerauskin 93. "Autoista" ei ehkä kannata edes puhua.

Miksi kuvien pitäisi olla erinomaisen hyvälaatuisia? Taidetta kuuluu mennä katsomaan paikanpäälle ja kyllä näistä sen verran selkoa saa, että voi etukäteen tutustua ja sitten paikanpäällä ihastella. Ehkä jopa tyyliin: "Onpas paljon paremman näköinen paikan päällä kuin kuvassa. Kyllä kannatti tulla käymään."

1:39 ip.  
Blogger Ville sanoo:

Oho, väärä kuva. Tätä tarkoitin.

Uudemissa on exif-tiedot mukana, tässä jopa omistajan nimi :-)

11:06 ip.  
Blogger Milan Kolarovic sanoo:

Hyviä huomioita olet tehnyt. Olen huomannut aivan saman itsekin. Ja saman ovat alkaneet huomata myös valokuvauspalveluita käyttävät asiakkaatkin, niin yksityissektorilla kuin yrityspuolella.

Nyt digi-huuman jälkeen havahdutaan jo nimittäin pikkuhiljaa katsomaan sitä otettua kuvaakin vähän tarkemmin, eikä vain ihastella kuvanottamisen helppoutta ja nopeutta. Tätä myöten laatukuvia haluava asiakaskunta on voimakkaassa kasvussa, ainakin omassa asiakaskunnassa.

1:19 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Surkeeta on! Taitaa kuvata Jyväskylän kaupungin kulttuurimenttaliteettia laajemmaltikin (ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011). Villen osoittaman kuvan on asiantuntevasti ottanut Jyväskylä Konsultit (Jyväskylän kaupungin Teknisen palvelukeskuksen tuottajayksikkö, joka lakkautettiin säästämissyistä?? vuoden 2005 vaihteessa) uudella ja edullisella (kulttuurirahoja säästävällä) PowerShot S30 -D I G I -kameralla. Laatu on edullista, uutta ja varmaa D I G I -laatua. Pitäisiköhän muuttaa L a i h i a l l e. Sielläkin panostetaan kulttuuriin ehkä enemmän. Tulee vaan mieleen Jyväskylän kaupungin kulttuuripäätökset tässä lähivuosina. Huraa!!

5:30 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Kammottavia ovat, totta turiset.

Lisään tähän linkin sivustojen osioon, joka käsittääkseni puheenaiheena.

10:48 ip.  
Blogger R.C.Snellman sanoo:

oot Kapa muuten ihan oikeassa...ihan peestä...ovat kuvat meinaan.

Kohta nähdään, oon nimittäin tulossa ihan just työhuoneelle pakkauspuuhiin!!!

1:47 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle