torstaina, tammikuuta 22, 2009

Passikuva


Kollega soitteli, tarvitsi passikuvaa ja kyseli, josko ohimennen ottaisin. Tuli sitten työhuoneellani käymään. Nopeastihan homma hoitui, mitä nyt piti studioflässit kaivaa laukusta. Tarkastin vielä ohjeistuksen poliisin sivuilta. Siellä ne ovat seikkaperäiset, kuten asiaan kuuluukin. Vakava asia tuo on, valokuvassa käynti.

Lähetin kuvan sitten sähköpostilla kollegalle, joka sen itse printtaili pigmenttimusteella korkealaatuiselle paperille mittojen mukaan. Mutta, mutta. Tuli puhelinsoitto ja kertomus Jyväskylän poliisilaitoksen täti-ihmisen oudosta käyttäytymisestä. Väitti tuo, että ei kelpaa, kun pitää olla valkoinen tausta, minä olin tehnyt siihen kuvaan vaaleanharmaan. Siinä väänsivät asiasta, kun kollegaraukka yritti selittää, että poliisin ohjeitahan vaan ollaan noudatettu. Ei antanut täti periksi, lisäsi, että eihän tämä ole edes valokuvaamossa otettu, johon kollega, että on kuitenkin ammattikuvaajan ottama. "Niin, mutta kun ei ole valokuvaamossa..."

Aikansa siinä vänkäsivät kumpikin ja täti luopui, lupasi viedä eteenpäin, mutta vielä pontevasti lisäten, että sitten kylläkin kollegan vastuulla, jos ei mene läpi.

Jokainen voi googlata sanan "passikuva" ja lukea sieltä seikkaperäiset ja selkeät ohjeet, jotka poikkeavat Jyväskylän poliisin täti-ihmisen ohjeista. Ohessa poliisin esimerkkikuva OIKEASTA TAUSTASTA. Lisäksi kysymyksiä ja vastauksia osiossa on seuraavanlainen vastaus (suora lainaus poliisin sivustolta):

"Millainen tausta on paras?
Paras taustaväri on vaaleahko harmaa. Ongelmia ilmenee yleensä silloin, jos kuvattavan paita tai iho on sattumalta yhtä vaalea tai tumma kuin tausta, koska silloin ne eivät erotu toisistaan mustavalkoisessa kuvassa. Jos alkuperäinen kuva on värillinen, se myös tallennetaan passin sirulle värillisenä, mutta tietosivulla kaikki kuvat ovat mustavalkoisia. Täysin valkoista taustaa ei suositella. Paras tausta on sellainen, josta sekä kasvot että kuvattavan vaatteet erottuvat hyvin."

Oheinen esimerkkikuva (OIKEIN-esimerkki) on kyseiseltä poliisin sivustolta. Ottamassani kuvassa tausta oli hieman vaaleampi.

Missään ei myöskään mainita, että kuva on otettava valokuvaamossa. Minullahan on vain työhuone/studio asianmukaisine studiosalamoineen, mutta ei "valokuvaamoa".

Että semmoinen tapaus tällä kertaa.

kapa

6 Kommenttia

Blogger Tarmo Thorström sanoo:

Koomista tuo Jyväskylän poliisin toiminta.

Varsinkin kun tässä pari vuotta sitten velipoika hankki ajokortin ja asiaa käsittelevä poliisivirkailija hyväksyi ajokorttiin ehkä maailman huonoimman passikuvan. Harmi, etten muista valokuvan ottaneen valokuvaamon nimeä.

Pitäisipä melkein pyytää velipoikaa skannaamaan kuva, jotta voisi pistää verrokiksi aikaisemmin hyväksytty taso.

Eikä asiaa voi paikata edes sillä, että se oli silloin joskus. Silloin pari vuotta sitten oli jo uudet EU:n laajuiset ISO-sertifioidut passikuvakriteerit voimassa - nimellisesti myös Jyväskylän poliisilla.

11:35 ip.  
Blogger Jore Puusa sanoo:

Kun menette katsomaan mitä täti tekee ymmärrätte.
Täti skannaa valokuvan sisään valokuva jää fileisiin mutta bitit menevät passivalmistamoon.
Uskokaan tai älkää.
Aiheesta kirjoitin pitkän blogitekstin vuosi sitten tultuani samaan tilanteeseen.
Tädin skannerin on säätänyt setä aivan lukkoon joten jos kuva poikkeaa siitä mitä täti ja passikuvaamo nurkan takana ovat sopineet, menee skannaus pieleen. Niin teki minullakin, mutta minä tätiä neuvomaan ja hyvätuli.
Täti otti kuvastani kiinni etusormella ja peukalolla ja sanoi skannattuaan että ottamassanne kuvassa on virhe.
Oli paperi kiiltävää ja virhe oli tädin oman peukalon jälki.
Ei pitäisi poliisisetien laittaa passitätejä sellaisen ongelman eteen josta eivät kertakaikkiaan selviä.

1:06 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Työhuonevuokraemäntäni soitti ja ruinasi nätisti ottamaan itsestää passikuvan. Minä suostuin ja käskin rouvan ilmaantua kotvasen kuluttua. Tuli tukka sotkussa ja huulipunaa sinnepäin, pyysin olemaan ilmeettömänä.Oli todella.

Tuli passikuva kuin Alibin sivuilta karanneesta. Hui kauhistus! Poliisille kyllä kelpas, oli kai parametrit kohdallaan..

5:54 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Voiko todella olla noin kuin Jore kertoo, että passivalokuvan vastaanottavalla poliisin edustajalla on skanneri säädetty pieleen siten, että vetää kuvassa värisävyt vääräksi?

Olisiko virhe olla sittenkin poliisin ohjeessa ollut huomautus ettei ihon tai paidan sävy saa sekoittua taustan sävyyn. Jos iho tai paita olivat lähempänä taustalla ollutta vaaleaa harmaata ja täti siksi vaati valkoista taustaa?

7:49 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Tulee mieleen takavuosien tapaus, jossa paikallinen pankin täti vaati henkilöllisyystodistusta. Passi ei kelvannut, kun sen piti nimenomaan olla henkilöllisyystodistus tai ajokortti.

Paikalle kutsuttu konttoripäällikkö ohjeisti tätiä hienotunteisesti, että kyllähän passikin sellaiseksi hyväksytään.

Omakin passikuva pitäisi varmaan uusia kun naama on viime näkemästä puskenut karvaa. Viimeksi otin (huom. siis otin, en otattanut) itsestäni kaula suorana ja leuka pystyssä sellaisen vähän alaviistosta kuvatun mussolini-tyylisen otoksen.

Ihan piruuttani teen sen vastaisuudessakin, tyylistä kun ei ole annettu ohjeistusta.

1:06 ip.  
Blogger R.C.Snellman sanoo:

Jos musta ja harmaa eivät erotu toisistaan tarpeeksi niin mikäs sitten erottuu???

P.S. Uusi passi saatu ja haettu, kommenttina naisystäväni Vickin sanoin "you look like a criminal"

Terv. kollega

9:09 ap.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle