sunnuntaina, kesäkuuta 27, 2010

Kissan hännän nostoa Turussa


Meillä täällä Suomessa on sanonta, että kuka sitä kissan häntää nostaisi, ellei kissa itse. Vuonna 2005 joulukuussa olin Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa ja Johannesburgissa etsimässä taiteilijoita Lumo 2007-näyttelyymme Jyväskylään. Tapasin siellä valokuvataiteilijan nimeltä Pieter Hugo, jonka töitä esittelimmekin Keski-Suomen museossa. Nyt ovat valokuvakeskus Perin ihmiset löytäneet kyseisen taiteilijan ja ylpeänä kirjoittavat seuraavaa:

"18.6.- 1.8.2010 PIETER HUGO / THE HYENA AND OTHER MEN
Valokuvakeskus Perissä Turussa on kesän ajan mahdollisuus tutustua palkitun
eteläafrikkalaisen valokuvaajan Pieter Hugon (s. 1976 Kapkaupungissa) tuotantoon ensimmäistä kertaa Suomessa. Lehtikuvaajana urans..."

Laitoin tuonne viestiä, että ei ole asiat ihan näin, ja olisi korrektia korjata tuollainen virhe, vaan eivät ole sitä tehneet. Taitaa käydä kunnian päälle tuommoinen. Me ei aikoinaan mitenkään sitä korostettu, että on ensi kertaa Suomessa, meillä Lumossahan tuollainen on ollut ihan tavallista.

No Turuus...

kapa

2 Kommenttia

Blogger Jore Puusa sanoo:

Oi kapa, nytkö vasta tajuat että suomalainen valokuvamaailma on epäoikeudenmukaisuuden tyyssija?
-
Miten monta kertaa olen törmännyt esimerkiksi oman netissä olleen valokuvauskouluni kuviin ja suoriin pitkiin lainauksiin siitä 1/1 erillaissa saiteissa, joissa niitä on kylmän viileästi väitetty omiksi.
-
Entä valokuvataiteilijat ry, joka estää kaiken luovan ulkoisen toiminnan Suomessa rajaamalla käsitteen valokuvataiteilija vain pienelle piirille ja pyörittämällä apuraharulettia sisäisena hauskuutenaan.
-
Entä valokuvauksen sisällä suorat plagiaatit,suurin osa nuorista naiskuvaajista sumeilematta kopioi Brotherusta ja Rekulaa jotka taas ovat plagioineet oman kuvaamismallinsa jenkeistä siitä suuremmin pukahtamatta.
Naiskuvaaja menee jokeen seisomaan alasti ja laittaa prinsessakruunun ja tuijottaa surkeana kameraan ja eikö hesari nosta taas uutta tähteä taivaalle ja jos se ei toimi panee rouva kaasunaamarin päähänsä ja letkun anukseen kuten sadat naiskuvaajat ovat ympäri maailmaa tehneet, plagiointia??? eii tietenkään.
-
Maailma nyt vaan on epäoikeudenmukainen.
Jotenkin tuntuu tuo harmi siitä, kuka saa kunnian jonkun kuvaajan keksimisestä,-- triviaalilta verrattuna siihen miten syvässä suomalainen kuvaaminen kyntää.

2:25 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Olen minä sen jo kauan aikaa sitten huomannut. Vaan mikä täällä sitten on oikeudenmukaista, kun taistellaan paikasta auringossa?

Jotkut vaan tekevät sitä hieman härskimmin, eivätkä suostu korjaamaan virhettään pyynnöstä huolimatta. Siellä tuo väite komeilee edelleenkin heidän kotisivuillaan.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Lumossa on ollut uransa alussa olevia taiteilijoita, jotka sitten ovat olleet maailmalla esillä samoilla kuvillaan ja taiteen kentällä arvostetuissa paikoissa. Emme vain ole tuota kovin hehkuttaneet. (Keski)suomalaista vaatimattomuutta?

Oli muuten ainakin Hesarin mukaan eräs etelä-amerikkalainen maailmalla hyvinkin arvostettu valokuvaaja Meilahden museossa Helsingissä "ensimmäistä" kertaa Suomessa ja sitä pidettiin jonkunmoisena tapauksena. Kaksi vuotta aikaisemmin samainen taiteilija oli esillä Jyväskylän Lumo-triennaalessa.

Vaan lämpöä piisaa.

kapa

6:47 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle