tiistaina, elokuuta 17, 2010

Viilenee


Tuntuu viilenevenän. Ilmakin. Risteily Päijänteellä Valokuvakeskuksen kesänäyttelyn avajaisiin Villa Cáweniin oli antoisa. Paluumatkalla ihmiset iloisia ja puheensorina peitti jopa koneen kurnutuksen. Keskellä selkää heitimme liikaa avaisjuomia nauttineet kannelta jorpakkoon, ja matka jatkui. Oheisessa kuvassa yksi heistä. Muikkukeitto oli tuhtia ja voita ei ollut säästetty. Hyvää ja täyttävää.

Viime keskiviikkona avattiin Harmoniassa Gáti-Kapa-näyttely. Väkeäkin oli loppukesän lämmöstä huolimatta. Ei moitteen sanaa meikäläisen kuvista, vaan kuka sitä nyt avajaisissa alkaisi moittimaan. Ei Vakkarissakaan moitittu. Sieltä vielä suhteellisen tolkuissa pyörällä kotiin.

Afrikka-näyttelykin loppui Helsingin Taidehallissa. Arvatkaa, myytiinkä mitään? En anna palkintoa oikein arvanneille. Aino-K:n työt ja omani kävin hakemassa. Lahdessa pysähdys ja sunnuntaina puuduttava rippijuhla. Kirkossa jouduin istumaan tukahduttavassa ilmanalassa seuraamassa kummallista rituaalia. Vähän väliä noustiin ylös jaloille, ettei takapuoli puutuisi. Teki hyvää verenkierrolle. Tarjosivat alkoholiakin 15-vuotiaille valkoisiin kaapuihin puetuille lapsosille. Siitä se alkaa.

Tänään sain valmiiksi kuvat taiteilijaseuran 65-vuotisnäyttelyyn Keski-Suomen museoon. A2-printit sitten valokuvakeskuksen koneella kävin vielä tekemässä. Ei hassumpia.

Soneran mokkula on sitten työhuoneella on jatkuvasti(melkein)off-asennossa jo useamman päivän. Työasioita olisi pitänyt hoidella, vaan jäivät tänne kotiin illan ratoksi. Mistähän tuossakin maksetaan? Operaattorinkin vaihto tuo uusia ongelmia. S-postin osoite vaihtuu, käyntikortti pitää tehdä uusiksi jne...

Iloinen asia on kuitenkin, että sain tähän miniläppäriini asennettua Capture NX2:n ja Silkypixin. Ja kummatkin toimivat, vaikka speksien mukaan vaativatkin isomman näytön. RawTherapeen uutta alfa-versiota kokeilin, mutta aina, kun yritti importata kuvaa sisään, niin hupsishei, kaatui koko paska. Kolmannen ohjelman latauskerran jälkeen luovuin tuosta. Ei tunnu toimivan tällä Windows 7- alkeisohjelmalla. Olisi tuo ollut mukavampi, kun saisin Tyttöystäväni (GF1) kuvat ja Nikonin NEFit samalla ohjelmalla katseltavaksi. Hätätilassa säädettäväksikin. Ollaan nimittäin hieman yli kuukauden päästä menossa North Yorkshireen kuukaudeksi. Sine otan tämän minin ikäänkuin kuvapankiksi ja esikatseluja varten.

Näyttelymme avajaisista vielä sen verran, että kummastutti hieman eräitten tahojen agressiivisuus ja ihmettely, että missä olivat ulkomaan kuvaajan henkilökuvat (siis ne, missä näkyy ihmisen naama). Voisivat kysyä tätä keskuudessaan. Ne kuvat olisivat olleet hienoja, empaattisia ja niissä olisi ollut kuvattavien tietoisuus omasta identiteetistään. Valitettavasti jotkut luovat omia lakejaan.

kapa