perjantaina, helmikuuta 25, 2005

Hyviä hiihtolomapäiviä!


Talvi sen kun jatkuu. Oli tullut MK:lta vastinetta taiteilijavaihtoprojektitekstiini.Tuntuvat nyt ihmiset ehkä tajuavan tuon isännöinnin merkityksen hieman väärin. Valokuvakeskuksemme täällä Jyväskylässä on harjoittanut jo useamman vuoden tälläistä vaihtoa liittyen erilaisiin projekteihin. Isännöinti tarkoittaa mielestäni sitä, että vieraalle tarjotaan ilmainen majoitus ja mahdollisuus työskennellä toivomallaan tavalla. Ei tässä olla varmaankaan valtaamassa kenenkään työhuonetta, kyllä sovittelemalla ja yhdessä tuumailemalla asiat aina on ennenkin saatu järjestymään. Tärkeintähän tässä on vaikutelmien saaminen eri kulttuureista, kanssakäyminen ja oman kokemusmaailman rikastuttaminen.

Kun olin Jatulintarha-projektiin liittyen kahden viikon ajan Englannissa Sunderlandissa, niin isännät olivat järjestäneet majoituksen ja aamupalan. Illalla tullessani minut haettiin lentokentältä ja syötettiin ”isäntäni” kotona. Sen jälkeen olin omillani. Muutama puhelinnumero annettiin, jos tarvitsisin apua. Sen verran olen tuolla maailmalla kulkenut, että yksin pärjäsin ja sain vielä näyttelynkin aikaiseksi, sen työstin sitten lopulliseen kuntoon täällä Kotosuomessa. Ja tyytyväinen olin. Sama oli kuvio meillä, kun parini oli täällä työskentelemässä.

Jos tuo ystävyyskaupunkitoiminnan tiimoilta siinnyt taiteilijavaihtoprojekti vaikuttaa Neukku- tai Derkkumeiningiltä, niin tervetuloa vaan vanhat ajat takaisin. Matkailu aina avartaa, varsinkin kun muut ovat maksumiehinä. Itse olen valmis olemaan apuna, kun vieraat saapuvat. Sen verran pioneeri- ja työleirihenkeä minussa vielä pihisee.

Tästä tuleekin mieleeni Lumo-triennaali vuosien takaa. Oli kansainvälistä väkeä paikalla ja mietimme jotain piristävää illan ratoksi. Menimme muutaman maailmalla tunnetun taitelijan kanssa Kurjen Jarskin ja minun silloiselle työhuoneelle, viiniä oli varattu muutama pullollinen ja pikku purtavaa. John Baldessari (amerikkalainen käsitetaiteen isäksi tituleerattu maailmanstara) siinä kyselemään Kossun perään, kun oli sitä maistanut ja tykästynyt. Pienen etsiskelyn ja taksiajelun jälkeen saatiin pullo Johnin eteen ja siinä se sitten pysyi siihen asti, kunnnes oli tyhjä. Puhetta riitti aamukuuteen ja niin loppui sitten se vapaaehtoinen isännöinti ja työleiri siltä päivältä. Hyvät muistot siitä jäivät ja pienoinen päänsärky hetkeksi. Valokuvaajia kun me isännät olimme, niin ei tuostakaan yöstä ole kuvan kuvaa.

Hiihtoloma on sitten ensi viikolla. Siksi nämä After Ski-sarjasta olevat Ylläs ja Kalpalinna.

Kaikella ystävyydellä. Ei hermostuta.
Kapa

1 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Kulttuureista puheenollen, tänään on oikea päivä käydä allekirjoittamas vetoomus Marin kansan puolesta:
http://www.ugri.info/mari/index.fi.htmlterv. Tero Leponiemi

11:30 ap.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle