sunnuntaina, syyskuuta 24, 2006

Valo on aaltoalvaria


Taas on se aika vuodesta, jolloin "Valo on Jyväskylässä". Nyt en tarkoita asuin- ja työhuonenaapuriani Jaakko Valoa, joka kyllä tietääkseni on Jyväskylässä. Tarkoitan vuosittaista valotapahtumaa, joka on kohta Jyväskylässä.

Tapahtuman tiimoilta on taas järjestetty valokuvauskilpailu, jonka kautta kaupunki hamuaa itsellee pilkkahintaan käypäsiä kuvia. Vai mitä mieltä olette oheisesta:

Kilpailussa jaetaan palkintoina kaksi lahjakorttia valokuvausliikkeeseen, 350 ja 100 euron suuruiset. Lisäksi arvotaan kaikkien osallistuneitten kesken tavarapalkintoja (varmaankin Tiimarin poistohyllyltä hamuttuja?).

Kaupunki saa sääntöjen mukaan palkittuihin kuviin TÄYDET oikeudet. Siis SADALLA EUROLLA TÄYDET OIKEUDET valokuvaan! Ja jos kirjaimellisesti tulkitaan, niin arvottujen tavarapalkintojen saajien kuvat ovat myös palkittuja. Kaupunki saa siis niihinkin täydet oikeudet sääntöjen mukaan. Lisäksi kaupungilla on oikeus lunastaa muita kuvia käyttöönsä 80 euron kappalehintaan. Näistä oikeuksista ei puhuta mitään.
Onko kaupungilla täydet oikeudet niihinkin? Yleensä kyseinen 80 euroa on käypänen summa kertajulkaisuoikeudesta pienikokoiseen kuvaan vaikkapa esitteen sisäsivulla.

Onnea vaan kaupungille. Näin se taas höynäyttää herkkäuskoisia.

BOIKOTOIKAA, pyydän minä.

6 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Kapa, hyvä että uskallat.
Joka kerta kun teen saman,- tiedän lähteistäni, että työmahdollisuuteni vähenevät.
Mitä enemmän valokuvauksen puolesta taistelee, sen varmennin tuhoaa oman elantonsa.
Annan tekstillesi kaiken tukeni.
Anna linkki blogiisi kaupungin tiedotukselle.
Toivottavasti kilpailuun ei lähetetä yhtään ainoaa kuvaa, elleivät ehdot muutu.
Puusa

2:16 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Huomattavaa tuossa myös se, että sentään maksaa jtn. Onhan näitä kisoja ollut joissa kaikkiin osallituneisiin saa järjestä oikeuden.

5:24 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Rakkaat kanssabloggaajat...
Eikö teille tule mieleen että harrastajakuvaajat varmaankin erittäin mielellään lähettävät onnistuneita otoksiaan kilpailuun ja ovat enemmän kuin onnellisia mikäli sattuvat jotakin kilpailusta vieläpä voittamaan tahi ansaitsemaan.

Ammattilaiset jotka kuvaamisella elantonsa ansaitsevat saavat minun puolestani olla kuviaan lähettämättä kyseiseen kilpailuun jos julkaisuoikeuksien hinnat eivät miellytä!

Kaupunki varmaankin käyttää kyllä kuvia viestinnässään ja sitä kautta jokunen euro jää kyseiselle kaupungille töikseen kuvaavalta saamatta, so what?

8:52 ap.  
Blogger Kapa sanoo:

Tyypillistä harrastajien puhetta. Onhan se todella hienoa, jos saa kuvansa julkaistuksi ja vielä kaljarahat päälle. Ja NIMEN NÄKYVILLE.
Sehän sitten riittääkin.

Tärkeämpää on kuitenkin huomioida kuvauskilpailun järjestäjien asenne. Visuaalisen alan työstä ja tuotoksien oikeuksista ei tarvitse maksaa. Sehän nyt on vain tuollaista hauskaa puuhastelua, melkeinpä akkojen hommaa. Kunnon työstä kyllä maksetaan sitten kunnon palkkaa, eihän sitä ilmaiseksi.

Hyvä ANONYMOUS (olet välillä tosi ahkera kommentoija, nimimerkistäsi päätellen), kyse on KUVAN ARVOSTUKSESTA, niin harrastelijan kuin ammattilaisenkin. Ero meillä on vain siinä, että meidän tulisi elää sillä, sinun vain ylpeillä kavereillesi.

P.S

Terveisiä Jorelle ;)

12:15 ip.  
Blogger 40100.net sanoo:

Tuon Lintutuolin valaistus otti muuten varaslähdön. Asennetut lamput porottivat tuossa ohikulkiessani kuin viimeistä päivää.

12:42 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

On meissä harrastajissakin sellaisia, jotka eivät halua osallistua tuollaisiin kilpailuihin juuri Kapan ja Puusan esittämien syiden pohjalta.

Ainakaan meikäläistä ei kiinnosta pikkupalkinnot ja nimen vilkkuminen tuollaisissa yhteyksissä.

En ole muutenkaan pitänyt tapanani syödä muiden eväitä :)

2:46 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle