maanantaina, helmikuuta 05, 2007

Uskottava on


Ei ole turhaan pullomahafotariksi ja pömppömahaiseksi valokuvaajaksi nimitelty. Näinhän siinä sitten kävi, kun vaakaan uskaltauduin. Sinne jonnekin sinkoili viisari ja näyttökin tuntui räjähtävän silmille. Ei auttanut, vaikka saksalaiseen laatuvehkeeseen istahdin. Onneksi veli venäläinen lohdutti ja kertoi heillekin joskus näin käyneen.

Tuliaiset on nyt nautittu, tosin hieman siinä vieraittenkin apua tarvittiin. Kylmyys hiipuu ulkosalle, pienen valokuvaajan näppejä polttelemaan. Sisällä sentään lämpöä vielä piisaa, jos ei muuten, niin ainakin pattereista.

Printteri on nyt testattu ja hyväksi koettu. Paperia pitäisi saada. Etsiskelen tässä iltani iloksi halpaa paikkaa. Vanha kunnon Hahnemuhle olisi hakusessa. Kallista kuin , sanonko mikä? Vaan käykääpä katsastamassa Harmonian näyttely valokuvakeskuksella, siellä se paperi loistaa seinällä, Photo Rag. Muutakin löytyy tuolta valmistajalta, ja monelta muultakin, etten nyt vain yhden mainospelleksi ryhdy.

Katselin jokunen aika sitten tietoja vuodelta 1976. Kodakilla oli silloin tarjolla kuusitoista erilaista mustavalkopaperia. Nyt ei taida olla enää yhtäkään. Lopettivat tietääkseni mustavalkopapereitten valmistuksen. Näin joutuu Eskokin maailman muutoksen toteamaan. Sen kyllä joudun myöntämään, ettei ole enää sinne pimiöön ikävä. Myrkyt on imetty, eikä niitä enää kaipaa. Muutaman mustavalkoisen koevedoksen tänään vedostin, ja hyvältä näytti. Nyt on jopa meille baryytti-ihmisille tarjolla ilmakuivatun kiiltävän näköistä paperia. En ole vielä nähnyt, en testannut, mutta maailmalla kehuvat.

Näin se kehitys kehittyy.

8 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Ei se Hahnemuhlen baryytti nyt aivan aidolta tunnu, mutta ero ei ole kuitenkaan kovin suuri. Mustumaa kaipaisin, samaten noita pieniä hienoja sävyjä, joita joka paperilla riippuen halogenoidista oli. Eniten on ikävä ikivanhaa Agfan Broviraa, hieman kylmäsävyistä bromidipaprua. Mutta pimiöön ei ole ikävä, kaikesta huolimatta. Silti soisi aloitteleville kuvaajille sen magiikan, mikä syntyy kuvan ilmestyessä esiin kehitteessä!

Voi h-o näitä varmistuksia... tämä on taas kolmas kerta###

10:52 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Minulla on täällä muuten laatikko 50x60 cm Azo-paperia. Se on tiettävästi maailman vanhin yhä tuotannossa oleva valokuvausalan tuote. Rochesterin tehdas valaa sitä kerran vuodessa, tilasin sen sieltä jokunen vuosi takaisin. Siitä löytyy vielä mustumaa, kaunis hieman sinivoittoinen. Se on vaan niin hidasta, ettei sitä voi käyttää muuhun kuin pinnakkaisiin, siinäkin saa valottaa kattovalot päällä minuutteja!

Miksi muuten bloggerin kommentit ei enää näytä linkkejä?

10:59 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Ahaa... nykyisin pitää olla tuo http... Azoa muuten tehtiin muistaakseni (en ole niin vanha!) 1896 Kodakin ostaessa Rochesterin fabriikin.

11:03 ip.  
Blogger Mikko J. Kalavainen sanoo:

Yksi meidän maahantuojista otti tuon Hahnemühlen justiinsa valikoimiinsa, laittoivat tommosen A4-kokoisen mallipaketin papereista. On ne aika komian oloisia joo. Hinnastoa katsoin vaan kerran ennenkuin pyörryin. Joku taisi olla 44-tuumaisena 18-metrin säälirullana vajaan 1000 euroa, plus alvi.
Mutta ehkä ittelleni, Photo Ragin lisäksi (onko ne Harmoniassa olevat maisemat sitä?) se Fine Art Pearl herätti mielenkiinnon. Sehän näytti melkein oikealta valokuvapaperilta!

12:36 ap.  
Blogger Mikko J. Kalavainen sanoo:

Milläs musteilla Herrat Ruvunrannat ja Kapaasi muuten oikein suihkuttelee? Edustaja sanoi että näillä Epsonin Ultrachromeilla ei ainakaan kannata kovin tymäkkää mustaa odottaakaan...

12:39 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

K3-musteilla minä. R2400 on printteri, että en minä niitä jättisellaisia. Pitäisi pelittää Photo Ragin kanssa mustakin. Pitäisi päästä 2,1D. Riittää ainakin minulle.

Harmonian maisemat on nimenomaan Photo Ragiä. Katselin muuten yhden saksalaisen myyjän hintoja, 1,11x12 m:n rulla 188 grammasta 226 Euroa.
1,11x24 m 308 grammasta 619 Euroa.
Nuo on sitä 44 tuumaista.

Kovat on siis hinnat sillä maahantuojallanne.

K.

12:25 ip.  
Blogger Mikko J. Kalavainen sanoo:

Ookkoo. Kokeilin justiinsa tuolla Ei-K3-Epsonilla, ei tule hyvää, ei näin vähillä testilapuilla. Kiinnostus romahti heti. Pah.

Ja joo, se vajaa tonttu oli kyllä kallein mitä listalta löytyi, Photo Raggi oli halvempaa selvästi. Tosin varmasti sakemannilla on halvempaa kuin mitä meille maksaa, mutta siihenhän on jo kameroissa ja muissa rojuissa totuttu.

3:21 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Olisin odottanut hieman enemmän Dmax, mutta ehkä muste menee hieman syvemmälle kuin muihin vastaaviin papereihin.
K3 ja 44" eli Epson 9800 tässä pajassa.

Jaaha, tää meni lottoomiseks taas...

6:20 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle