torstaina, syyskuuta 07, 2006

Mä lehden luin...


Aamu on aloitettava lehden luvulla. Toiset vaativat kahvinsa ja tupakkansa, minä lehteni. Emäntä useasti valittaa, kun istun pitkän tovin nenä kiinni lehdessä, enkä käytä sitäkään aikaa mihinkään järkevään/hyödylliseen. Luterilainen perusvire, ja niitä hänen tupakka- ja kahvituokioitahan sitten ei lasketa.

Sattui Keskarin yleisönosastolta silmiini Suomen Paintball-liiton puheenjohtajan, Jaska Tuomisen vastine jollekin, joka oli kyseenalaistanut tuota aikuisten ihmisten militanttiruiskimista metsien siimeksessä. kyseessä on kuulemma urheilu, "lyödään, pohkitaan ja heitetäänhän palloakin, Paintballissa ammutaan". Että sillälailla.

Minkähän takia muuten nuo trendipellet ja muut ähkyläiset eivät enää käytä suomenkieltä noissa nimissään. Jalkapallojoukkueet ovat jotain kummallisia FC jotakin, sähly on salybandy (tai jotain sellaista) ja mitä helvettiä tuo tuommoinen kielellinen sekasikiö kuin Suomen Paintball-liitto on? Eikä pidä unohtaa noitten mainospelletekstinikkareiden ja rokkareittenkaan kielipuolisuutta. Johan tässä ihminen vanhoilla päivillään joutuu heittäytymään isänmaalliseksi ja oman kielen puolustajaksi, oikeaksi kärtyksi.

Jäppisen Jussin avajaisissakin piipahdin - Keski-Suomen kulttuurimaisemaa. Liippaa läheltä meikämannen Hämeenkyröprojektia. Hyvin on Jussi kameransa kanssa tullut sinuksi. Avajaispuheessa myönsi kuitenkin liiallisen(?) kiltteyden kuvissansa. Olisin kyllä odottanut edes jonkinlaista maiseman muutoksen aiheuttamaa ristiriitaa. Ja värit oli hieman karkkimaailmasta, taitto maneerimaista Jussia.

Jutustelunsa keskeltä nappasin herkullisen yksityiskohdan koskien viime kesäistä Aalto-museon tiimoilla järjestettyä kansainvälistä arkkitehtiopiskelijoiden/nuorten arkkitehtien kesäkoulua. Olivat jotain projektia puuhailleet sataman ympärillä ja lehtihaastattelussa loiheet lausumahan, että pitäisi satamasta poistaa sisävesilaivat, nuo mainiot jäänteet höyryn ajoilta. Peittävät kuulemma siinä kaijalla ollessaan maiseman. Tiukka on nuorisolla linja, rakennuksetkin varmaan piirretään puoliksi maan alle.

Ja lopuksi suru-uutinen Sallasta. Äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari on lopettanut toimintasta. Muutaman kalastusluvan ja lounaan olen sieltäkin ostanut.