tiistaina, toukokuuta 03, 2011

Kiitos Jyväskylä maisemoinnista


Olemme melko uudisasukkaita Hovilantien ateljeeasunnossa, naapurit jo kymmeniä vuosia täällä. Muistelevat kaihomielellä maisemaa ilman marketteja. Vaan näihän se on, että kehitys se on mikä kehittyy ja kauppa se on mikä kannattaa, varsinkin kahden ketjun monopolikauppa. Liikennehän tietenkin on lisääntynyt markettien myötä, tässä ikkunastakin näen soljuvan autovirran menevän Prismaan, Citymarkettiin, Lidliin, Motorestiin, Taloustaloon... Näitähän meillä naapurissa nykyisin riittää. Siinä takana sitten Keuruulle vievä tie.

Tuossa on kyllä kiva pieni metsikkö, joka estää äänen mukavasti ja näkösuojaakin antaa.
Tai siis esti, ainakin jonkun verran. Rakensivat sitten perkeleet turvevoimalan Keljonlahteen tuohon lähistölle sellaisen mukavan ja luonnonkauniin lahden rantaan. Rekkaralli on päivittäistä ja uskomatonta, miten paljon sitä turvetta tänne rahdataan.
Vaan siitä metsiköstä ajattelin sanasen. Kulki siellä entisen kartanon pellonpientareen kärrypolku, jota käytimme kauppapolkuna ja koiraakin oli kiva käyttää pikku asioilla, jos ei jaksanut pitemmälle. No sen voimalan myötä piti vetää niitä höyryputkia pitkin ja poikin; ei sen puoleen, kyllä se lämpökin talvella on paikallaan, mutta kun menivät ja tekivät sen pikku metsikkömme läpi valtatien. Savisen ja paljaan. Kulje siinä sitten kauppaan kengät nilkkoja myöten savilöllössä. Tai ainakin sateessa ja päiviä sen jälkeen. Ja äänetkin tieltä tulevat kahta kauheampina.
Viime kesänänä jo odottelimme, että jospa hieman korjaisivat tuollaisen tekijät jälkiään, minulle ainakin on pienestä asti opetettu, että omat jälkensä on korjattava. Vaan ei voimayhtiö, ei kaupunki, joka siinä on kai suurimpana osakkaana.
Mitäs tuossa, pari taiteilijataloa, rivisellaisia ja sitten uutukaiset kartanon tilalla olevat. Istuvat muuten kivasti nuo uudet talot tähän naapurustoon. Ei, ei noita jälkiä tarvitse peittää, eikä istuttaa uutta. Että olkoon vaan.

Nyt on ollut kuivaa, joten kotiin ei kantaudu märkää kuravelliä, pelkkää kuivaa savea vaan. Tuossa muutama kuva uuden polun reunalta, tänään kävin räpsäisemässä.
Että on tuokin perseestä, mutta silti en persuile, en perkele.

kapa