keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2011

Tunne maisema ja motkota




Huomenna olisi avajaiset taidemuseolla. Viime aikoina on ollut avajaisia muitakin, sellaisia meikäläisiä kiinnostavia, kuten valokuvakeskuksemme jäsennäyttely ”Ihmisen kuva”, Beckerillä lappilaiset ja kohokohtana viime viikonloppuna Mäntän avajaiset, Kuvataideviikot Pekilossa ja Honkahovin näyttely. Museon näyttelyn avajaisiin en osallistu, vaikka aikaa olisi.

Tuntuu tuo museo olevan kuin loppupään Formula 1-talli. Kuskiksi kelpaat, jos tuot sponsorirahat mukanasi. Jos et, niin sitten fakjuu ja hyvästi. On tästä jo aikaa, kun sain puhelinsoiton ja kyseltiin olisinko halukas lähtemään isoon projektiin, joka pohjautuu kulta-ajan taidemaalareitten Keski-Suomessa maalaamiin töihin ja yleensäkin täällä työskentelyyn. Paikkoja läpikäymällä oli tarkoitus
luoda nykyvalokuvataiteen keinoin uustulkintoja paikoista ja Pekka Halosen/Akseli Gallen-Kallelan
töitten antamista lähtökohdista. Mielenkiintoinen projekti. Tottakai lähdin mukaan, ajattelin kuvaustyön vievän noin kaksi kuukautta ja kuukausi päälle käsittelyä, viimeistelyä, hiomista jne...

Stoppi tuli siinä, kun ilmoitettiin, että minulle ei sitten makseta mitään. Pitää itse hoitaa rahoitus. Suosituksia kyllä luvattiin apuraha-anomusten liitteeksi. Suomen kulttuurirahastolle nöyrryin yhden tekemäänkin ja oikein professorin suosituksin. ”Persaukinen” yliopisto, joka oli mukana projektissa, oli auliisti auttamassa yhden aanelosen verran.

Tämäkö on taiteilijan työn arvo ja arvostus? Pitääkö olla perse pystyssä selkä kaarella kumartamassa, kun on saanut kunnian, että otetaan yhteyttä? Ei väliä, jos vuokrien maksu tuottaa vaikeuksia, kunniaa se on ja taas yksi rivi seeveehen.

Näyttelyn ohessa julkaistaa kirja, jossa on monia arvostettuja kirjoittajia. Kai he kaikki ovat tehneet tuotoksensa ilmaiseksi, en tiedä?

Monikohan bändi tai yksittäinen muusikko on valmis esiintymään esimerkiksi festareilla ilmaiseksi? Monikohan luennoitsija luennoi yliopistolla ilmaiseksi? Monikohan tutkija tukii taidemuseolla ilmaiseksi, tai vaikkapa amanuenssoi? Heillehän annetaan ilmainen työhuone.
Tällä ilmaisella työhuoneella he perustelevat sitä kummastusta, kun me taidetyöläiset vielä uskallamme pyytää työstämme palkkaa, kun he tarjoavat meille, ei ilmaista työhuonetta, vaan ilmaisen seinän ja lattian, jonne voimme tuoda työmme, joilla he sitten houkuttelevat yleisöä ja jonka kautta saavat valtion ym avustusta toimintaansa.

Näyttelykutsun mukana tulleessa esitteessä kerrotaan, kuinka nuo kulta-ajan maalarit kohtaavat nykytaiteen. 16 nykytaiteilijaa on mukana, useita valokuvaajia, suurin osa Helsingistä. Ehkä he ovat niitä huippuformulakuskeja, joitten ei tarvitse tuoda rahaa tallille. Näistä taiteilijoista kuitenkin sanotaan, että ”Heidän maalauksissaan, valokuvissaan ja mediataiteessaan vain muutama on sidoksissa Keski_Suomeen”.

Tälläisellä alemman luokan formulakuskilla olisi ollut Keski-Suomeen sidoksissa olevia töitä. Vaan ei kysytty, kun ei tuonut rahaa.

Näyttelyn ovat kuratoineet Seija Heinänen, Hanna Johansson ja Maunu Häyrynen.


Vaan ilmat olivat lämpimät ja Mäntän reissu virkisti. Taideähkyhän siitä tuli, ei tämmöinen pieni ihminen jaksa kerralla sellaista määrää sulattaa. Tänään vierähti päivä erilaisten printtipapereitten kanssa Pajalla, huomenna kai jatketaan. Uuden printterin saloihin (Valokuvakeskuksen Epson Stylus Pro 7900) olen pikkuhiljaa tutustunut ja eri papereitten käyttäytymiseen. Ei se musteruiskuttaminenkan ole heti yhden napin takana, jos meinaa saada sitä viimeisen päälle jälkeä.
Useilla tälläinen harhakuva vielä elää.

Minun harhakuvani elää tällä hetkellä Hipstamaticissa. Hipsuilu on sellaista hetken hauskaa.

Harhailkaa kesän hauskuudessa. Minulla on ikävä Lumoa, senkin ne tappoivat.

kapa

10 Kommenttia

Anonymous Jani sanoo:

Näinhän se on aina ollut. Kuvataiteilijat tekevät ja tuottavat omalla kustannuksellaan ja saavat sitten lukea lehdistä vihakirjoitteluja yhteiskunnan tuella loisivista nykytaiteilijoista. Eikä tähän ilmapiiriin ainakaan näillä näkymin näytä olevan parannusta tulossa.

10:35 ap.  
Blogger Kapa sanoo:

En ole vielä päässyt kunnolla veden äärelle. Minulle se on Saimaa. Ehkä siksi yrmentelen. Vaan silti olen sanojeni takana. Käyn kyllä katsomassa näyttelyn.

kapa

11:13 ip.  
Anonymous Jani sanoo:

Korjaan; on minulle kerran maksettu osallistumisesta. Mäntän kesästä oli mahdolliuus saada kopiostolta korvausta (teoksia oli muistaakseni peräti 12 kpl) jonka suuruus oli 2-3 euron luokkaa. En tosiaan jaksanut täyttää hakemuspaperia. Eli tyypillistä nykytaiteellista ylimielisyyttä;)

10:59 ap.  
Blogger Kapa sanoo:

Kuvasto hoitaa asiat paremmin, jopa niin hyvin, ettei taiteilijalla ole sananvaltaa omiin asioihinsa. Näin kävi, kun minulla oli Jyväskylän taidemuseossa näyttely ja museon budjetti oli pieni. Halusin kunnollisen painetun näyttelyluettelon, mutta siihen ei ollut rahoja, kun Kuvasto-maksut veivät siitä suuren osan. Olin yhteydessä Kuvastoon ja toivoin, että eivät perisi maksuja, jotta saisin luettelon tehdyksi. Ei onnistunut. Olin allekirjoitanut valtakirjan ja siitä ei neuvoteltu.
Jäi luettelo tekemättä ja rahat tulivat Kuvastolta leikattuna vuoden jälkeen näyttelyn. Hauskaa että järjestö joka ajaa kuvataiteilijoitten etuja, tekee samalla kuvataiteilijoille hallaa.
Joskus olisi sille kuuluisalle maalaisjärjellekin tilaus.

kapa

5:21 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Olipa mielenkiintoinen vuodatus. Pakko oli kommentoida kirjoitustasi.

Itsekin senverran tunnen asiaa kohtaan lukkarinrakkautta, että olen - yliopiston pätkätyöläisenä - hakenut apurahoja erinäisiä tutkimusprojekteja varten. En ole sitä nöyrtymisenä kokenut, vaan pikemminkin työnhakuna.

Toisin kuin sinä, ehdin jo itse käydä katsomassa tuon näyttelyn. Näyttelyteksteistä ymmärsin, että näyttely on tehty Maaseudun sivistysliito kanssa. Ja sen on myös valinnut tämän kyseisen valokuvaajan näyttelyyn ei taidemuseo.

Opiskelin joskus '80-lla sivuaineena museologiaa, vaikken sitten sille alalle lähtenytkään. Muistan myös sinut tavanneeni Aaltomuseon valokuvaajana käydessämme tutustumassa museoon. Tunnut kovasti kadehtivan museon työntekijöiden työhuoneita, joten mikset sitten itse jäänyt museon valokuvaajaksi?

Sen verran myös tiedän kulttuuriasioista, että muistelen sinun tällähetkellä nauttivan apurahaa. Eikös tuosta rahasta liikene jotain kuitenkin vuokranmaksuunkin?

Ja vielä lopuksi. Mikä on Lumo?
T:Tilla

2:21 ip.  
Blogger Kapa sanoo:

Hei,

En nyt viitsi lähteä jänkäämään asiasta, kommentoin vain lyhyesti.

En ole kirjoittanut yhdestä valokuvaajasta, jonka joku on valinnut, vaan kaikista taiteilijoista, jotka kuraattorikolmikko on valinnut. Yksi kolmikosta on taidemuseon henkilökuntaa ja samainen henkilö, joka pyysi minua aikoinaan projektiin.

Mistä saat sellaisen käsityksen, että kadehdin museohenkilökunnan työhuoneita. Museotyön jättäneenäkin niissä on tullut usasti luuhattua. Voin sanoa, että minulla on hyvä työhuone, josta maksan vuokraa.

Lumo oli kansainvälinen valokuvataiteen trennali, joka järjestettiin Jyväskylässä vuosina 1989 - 2007. Pääjärjetäjänä Jyväskylän taidemuseo yhdessä Luovan valokuvauksen keskus ry.:n kanssa. Olen ollut alusta asti kuratoimassa Lumon näyttelyitä, palkatta ja omalla ajallani.

Pointtini "vuodatuksessani" oli lähinnä se, että kuvataiteilijan oletetaan aina tekevän kaiken ilmaiseksi. Meidän pitäisi olla kiitollisia, kun saamme kuvamme hetkeksi museon seinälle. Näyttelyarkkitehti, joka on museon ulkopuolinen (kuten useimmissa Lumo-näyttelyissä)ja joka suunnittelee näyttelyrakenteet ja visuaaliset puitteet ei satavarmasti tule tekemään työtään ilmaiseksi, tai sellaisella ehdolla, että hänen on itse hankittava jostain palkkansa esimerkiksi apurahoin. Samoin tarvitaan monesti ammattimaista kirvesmiestä rakenteitten tekoon, kuten myös sähkömiestä valaisun rakentamiseen. Eivät varmasti tee työtään ilmaiseksi. Miksi siis taiteilija on aina poikkeus?

Olen ollut ripustamassa jokaista Lumoa lähes aina talkoohengessä. Ensimmäistä Lumoa kuratoidessa maksettiin Lontoon matka museon rahoista ja vuonna 2006 olin kaksi viikkoa Etelä-Afrikassa kuratointimatkalla, Opetusministeriön rahoilla, jotka Valokuvakeskus anoi ja silloin sai.

Apurahani on ns. työskentelyapuraha, joka on tarkoitettu elantokulujen kattamiseen. Sillä ei ole tarkoitus rahoittaa taidemuseon toimintaa.

terveisin

kapa

p.s. Sinä kun tunnet tuon yliopistomaailma (toisin kuoin minä), niin eikös siellä olla nykyisin aika vastaan tuota pätkätyöskentelyä ja pyritään vakinaistamaan ihmisten työt? Siis maksamaan heille palkkaa ja antamaan käyttöön vielä työkopperon. Näin minä olen sisäpiiriläisiltä kuullut.

9:16 ip.  
Blogger Unknown sanoo:

your blog is very nice & picture is very fine!!

7:57 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/10226193

7:57 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

mieleenkiintoinen blogi!

10:17 ip.  
Blogger Teuvo Vehkalahti sanoo:

Teuvon kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.
www.ttvehkalahti.blogspot.com

3:43 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle