keskiviikkona, helmikuuta 16, 2005

Ihana aamu

Niin se taas päivä mennä hurahti. Aamu ensin netissä sen aikaa, että ruutu lämpeni ja sitten kalibroimaan. Kalibroin ruutuni viikon parin välein, jotta saan väribalanssin pysymään kutakuinkin kuvissani kohdallaan. On sitten toisaalta hirveän näköistä esitellä kuviani sellaisella ruudulla, jonka säädöt huitelevat tuolla Huitsin Nevadassa. Ja niitä ruutuja kyllä riittää. Selittele siinä sitten, että ei tämä kuva oikeasti ole tämän värinen ja kyllä tuolla varjoissakin on sävyjä. Onneksi kuvien kanssa vakavasti työskentelevät tämän kalibroinnin tärkeyden jo useimmin ovat sisäistäneet.

Kun säädöt saatiin kohdalleen, niin sitten Afrikan kuvien kimppuun. Beninin matkasta on jo yli vuosi ja kuviin on saanut tarpeellista etäisyyttä. Liian tuoreena niitä on hankala työstää, myöhemmin suhtautuminen on etäisempää ja kritiikin kynnys kasvaa terveellä tavalla. Monettakohan kertaa näitä kuviani olen tuijotellut, sitä en ole laskenut. Vielä niistä jotain uutta ja mahdollisesti käypästä löytää. Nämä ovat suoria valokuvia, joissa olen tutkinut paikallista värimaailmaa, mietityttää vain, lähdenkö jatkamaan pienillä kuvilla ja suurella määrällä, vai pelkistänkö koosteen muutamaan vahvaan vedokseen. ”Oikeiden” valokuvien lisäksi olen tehnyt joitakin koosteita, enemmän graafisia, värikylläisiä sarjoja.

Aamupäivä vierähti Afrikassa ja puolilta päivin olikin kiirehdittävä Galleria Harmoniaan pystyttämään valokuvakeskuksen jäsennäyttelyä. Kyseessä on joka toinen vuosi Luovan valokuvauksen keskuksen jäsenille tarkoitettu jurytetty näyttely. Tänä vuonna kuvat valitsi Renja Leino, joka on valokuvataiteilija Turun seutuvilta. Itselläni on näyttelyssä mukana viiden kuvan Afrikka-aiheinen sarja. Paljon on mukana uusia nimiä. Mukava todeta, ettei toiminta tälläkään saralla täysin ukkoonnu.

Kimmo soitteli galleriaan ja luki laatimansa muistion Lutakon tiloista. Siihen ei ollut mitään lisättävää, täyttä asiaa kaikki. Hieman huolestuttaa noissa suunnitelmissa, ettei ole huomioitu vierasateljeen/projektitilan tarpeellisuutta.Uusi sukupolvi on tulossa ja entistä kansainvälisempänä, tämän asian pitäisi taiteilijaseurankin ymmärtää. Täytyy ottaa asia esille yleiskokouksessa ensi viikolla.

Upea auringonnousu aamulla. Pakkasta lähes parikymmentä astetta. Ihana aamu.

Kapa