maanantaina, helmikuuta 21, 2005

Terminologiaa

Tuon paremman puoliskon polvi vielä vihottelee, joten pääsääntöisesti hoitelen nämä koiranulkoilutushommelit. Aamulla oli kiva pikkupakkasessa kiertää vakioreitti, heräsihän siinä aamu-uninen kusettaja taas kerran uuteen viikkoon. Musteet on printteristä loppu, joten antaa nyt niitten Beninin vedosten taas odottaa. Jospa sitten ensi kuussa olisi taas rahaa ostella vedostustarpeita. Länsirannikon taitava kamerankäyttäjä lähetteli kommenttia metamerismin kirouksesta ja niinhän se taitaa olla, että uusi printteri on hankintalistalla heti sen läppärin jälkeen.

Sellainen A2-kokoon printtaava olisi tuohon pöydälle sopiva, mutta taitaa jäädä haaveeksi, tyytynen tuohon A3 plussaan. Pitemmän päälle tuo isompi olisi järkevämpi vaihtoehto, mustekuluissa tulisi säästetyksi. Eipä nyt kuitenkaan ahnehdita, maksetaan objektiivi ensin ja hankitaan se kannettava.

Jan Eeralan, tuon länsirannikon mestarin blogia täytyy tässä mainostaa, on sen verran antoisa arkipäivän kommentteineen ja loistavine valokuvineen. Tässä on osoite, jota en osaa laittaa aktiiviseksi näille sivuille: http://www.rupuranta.net/. Iivo, tuo informaatioteknologiaa opiskeleva poikani ja mikrotukihenkilöni tulee tänään taas tyhmälle isukilleen näyttämään, mistä kana kusee.

Samalla toivottavasti saan myös selville, kuinka tähän lisätään kuvia. Päivi jo lähetteli tekstiä, kuinka tehdään ja ohjelmakin on asennettu, mutta ei ymmärrys meikäpojalla moiseen touhuiluun riitä. Iivohan sen minuutissa selvittää ja näyttää salamannopeasti, kuinka homma hoituu. Yritä sitten näyttää viisaalta ja varsinkin siltä, että se nyt on omaksuttu. Uudestaanhan joutuu sen kuitenkin näyttämään ja sitten taas kuullaan valikoituja lauseita. Eivät ne nykyajan nuoret edes vanhaa isäänsä moiselta säästä.

Kun ei kerran printata voi, niin kai sitten on paikallaan pieni katsaus vallitsevaan terminologiaan. Kun on noita koostenäyttelyitä vai mitä vuosikatsauksia ovatkaan, niin kirjavia ovat tekniikoiden nimet. On mustesuihkutulosteita, digitaalivedoksia, tietokoneprinttejä, tietokonegrafiikkaa ja vaikka mitä. Englannin kielen termi ”ink jet print” kääntyy meidän kielelle yksinkertaisesti ”mustevedos”. Tämä on termi, jota valokuvataiteilijat nykyisin käyttävät, ja jonka soisi yleistyvän myös tuonne graafikkojen ja muiden ”oikeiden” taiteilijoiden kielenkäyttöön. Jos on käytetty säilyviä pigmenttipohjaisia musteita, niin silloin käytetään tekniikasta nimeä ”pigmenttimustevedos”, englanniksi ”pigmented ink jet print”. Muita valokuvauksessa käytettyjä termejä ovat esimerkiksi ”kromogeeninen värivedos”, joka tarkoittaa sitä tavallista värikuvaa paperilla, joista tunnetuimmat ovat ns. ”kymppikuvia”. ”Värivalkaisuvedos” on nimitys värikuvalle, jossa väriaineet ovat jo valmiina paperiaihiossa ja kuva muodostetaan sitten poistamalla (valkaisemalla) ylimääräinen väri . Näistä käytetään joskus myös nimitystä Cibachrome-/Ilfochromevedos, johtuen paperin valmistajan nimestä. Lambdavedosnimeä käytetään kromogeenisesta värivedoksesta, joka on alunperin digitaalisessa muodossa oleva kuva ja joka valotetaan laserin avulla valokuvapaperille. Kuva prosessoidaan perinteisin valokuvakemioin. Nimi tulee valmistajan (Durst) laitteiston nimestä. Samaisesta tekniikasta voidaan, ja on suositeltavaa, käyttää nimeä ”kromogeeninen digitaalivedos”. Näin ei mainosteta yhden valmistajan tuotetta, sillä Durst ei ole ainoa tätä tekniikkaa käyttävä laitevalmistaja. ”Hopeagelatiinivedos” tarkoittaa perinteisin menetelmin valmistettua mustavalkoista valokuvaa. Englanniksi ”gelatin silver print”.

Yksinkertaista, eikö totta?

Kapa

P.S
Taisi tuo osoite tulla aktiiviseksi ilman sen kummempia kommervenkkejä.
Eläköön automatiikka!

4 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

Odotan kiinnostuksella Beninin vedoksiasi, syyskuussahan noita vissiin Harmoniassa nähdään?. Leukussakin oli jo muutamia varsin herkullisia kuvia. Omat rimpuilut (http://www.hut.fi/u/ssikio/benin/) ovat noiden rinnalla varsin karmeaa katsottavaa. Mutta niinpä pitää tietenkin ollakin, ammattilaiseen kun vertaa.

6:19 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Kiitos rupuranta-linkistä! Olen aina ihmetellyt, katsooko noita lapsellisuuksia kukaan.......

Odotan koska tuosta kromogeeninen-sanahirviöstä joskus päästäisiin eroon. Pelkkä värivalokuva minusta riittää. Ja niin olisi Lightjet/Lambdakin, ei se värivalokuvapaperi sitä tiedä millä se on valotettu. Mustesuihkari olisi sitten yksinkertaisesti tuloste tai pigmentti/pigmentoitu tuloste, riippuen onko käytetty dye tai pigmentti/pigmentoituja musteita.
Jani.

6:54 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

ei helvetti, kiitos oikeasti koska mä jo pähkäilin että mitä Lambda-vedos oikein tarkoittaa. Oikeasti, googlettamallakin ei vastausta tähän löytynyt kuin sinun blogistasi.. yhtiömme kiittää ja kumartaa

12:29 ap.  
Anonymous Anonyymi sanoo:

Vihdoin kromogeenisen värivedoksen arvoitus ratkesi minulle. Olin jo pitkään ihmetellyt että mikä ihime. Kiitos!

2:17 ap.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle